15.02.2015 14:24

SC Cambuur is de sterkste van Friesland

Kort na de 1-1 van sc Heerenveen maakt Sander van de Streek (m.) er met zijn tweede van de middag 2-1 van. Mohamed el Makrini (l.) en Martijn Barto vieren het doelpunt mee. (15-02-2015)

SC Cambuur heeft vanmiddag de Friese derby in eigen huis gewonnen van sc Heerenveen. Na een knotsgek begin van de wedstrijd was Cambuur na negentig minuten de sterkste. Ze wonnen met 2-1.

In speelronde negen stonden de twee ploegen uit Friesland ook tegen elkaar. In Heerenveen werd het 2-2, nadat Heerenveen met 2-0 voor stond. In die wedstrijd was het Heerenveen die binnen de eerste minuten van de wedstrijd al de eerste goal maakte. Precies hetzelfde gebeurde vanmiddag in Leeuwarden, maar nu was het Cambuur die binnen een minuut de 1-0 op het scorebord zette. Mikhael Rosheuvel passeerde met een mooie actie twee man op de rechterflank. Zijn voorzet kwam precies terecht bij Sander van de Streek, de middenvelder die de eerste helft veelvuldig voor de goal kwam, nam de bal ineens op zijn schoen en schoot de 1-0 in de touwen.

Vijf minuten later was het Heerenveen die er vandoor ging uit een counter. Een lange bal richting Uth kwam uiteindelijk via Vytautas Andriuškevičius terecht bij Luciano Slagveer. De aanvaller van Heerenveen bedacht zich niet en schoot de bal in de verre hoek. Lang kon Heerenveen niet genieten van de gelijkmaker, want binnen een minuut was het opnieuw Sander van de Streek die de thuisploeg op voorsprong zette. De middenvelder schoot van een metertje of twintig de bal in de onderhoek, buiten het bereik van Heerenveen-goalie Kristoffer Nordfeldt. Daarna nam Cambuur geen gas terug en bleef het druk zetten op de helft van Heerenveen. De ploeg van Lodeweges kon er weinig tegen inbrengen.

In de tweede helft kwam Heerenveen wel beter in het spel. De nummer zes van de ranglijst kon beter controleren en ook daadwerkelijk goede aanvallen opzetten, ook mede door het inbrengen van de wat creatievere Lerin Duarte. Toch was de eerste, echte grote kans voor Cambuur. Na een mooie combinatie tussen Martijn Barto en Furdjel Narsingh, kon laatstgenoemde alleen op Nordfeldt af, maar de rappe flankspeler schoot de bal langs de verkeerde kant van de paal.

Na het wegvallen van de geblesseerde Sam Larsson, kwam de nieuwe aanwinst Henk Veerman tussen de lijnen. De lange aanvaller stond nog geen halve minuut in het veld toen hij de gelijkmaker moest maken. Een strakke voorzet van de rechterkant kwam bij de eerste paal terecht waar Veerman goed voor zijn tegenstander kwam, maar de bal naast schoot. Echt veel dichterbij kwam Heerenveen niet. Ze drongen nog wel aan, maar de verdediging van Cambuur stond prima opgesteld.

Na de overwinning van Cambuur stijgt de ploeg van Henk de Jong naar de negende plek op de ranglijst. Volgende week gaat de ploeg van Henk de Jong op bezoek bij NAC Breda. Heerenveen ontvangt FC Groningen.

Door: Thomas Mulder