01.02.2015 18:43

AZ wint moeizaam van laagvlieger Heracles

De spelers van AZ vieren het doelpunt van Aron Jóhannsson tijdens het duel met Heracles Almelo. (01-02-2015).
De spelers van AZ vieren het doelpunt van Aron Jóhannsson tijdens het duel met Heracles Almelo. (01-02-2015).

AZ heeft zondag moeizaam gewonnen van Heracles. In een matig duel wonnen de Alkmaarders met 3-1 dankzij doelpunten van Aron Jóhannsson, Steven Berghuis en Markus Henriksen. Brahim Darri deed voor een machteloos Heracles wat terug, maar het was niet genoeg voor de bezoekers om voor het eerst in tien jaar een punt mee te nemen uit Alkmaar.

AZ begon aanvallend aan de wedstrijd en dat leidde al snel tot de openingstreffer. Na een afgeslagen hoekschop bracht Nemanja Gudelj de bal weer terug met een fraaie omhaal. De bal was er waarschijnlijk in gegaan, maar Aron Jóhannsson gaf nog het laatste zetje en zodoende kwam de goal op zijn naam.

Na de openingstreffer begon de wedstrijd af te zakken naar een bedenkelijk niveau. Heracles was nagenoeg machteloos, op een vrije trap van Mark-Jan Fledderus na. Esteban redde fraai, maar kon de inzet niet klemmen. In de rebound kon Bryan Linssen de bal ook niet achter de doelman krijgen. Na dit moment kon Heracles alleen met speldenprikjes van Iliass Bel Hassani en Oussama Tannane gevaarlijk worden. Maar telkens stond Esteban op de goede plaats.

De wedstrijd bleef ook in de tweede helft doormodderen. AZ verdubbelde wel de voorsprong. Na een zeldzaam soepel lopende aanval bracht Markus Henriksen Steven Berghuis met een harde voorzet in stelling. De buitenspeler hoefde alleen zijn voet er tegen aan te zetten en dat deed hij dan ook. Na de 2-0 was het verzet van Heracles gebroken en AZ vond het wel prima. Gudelj en Cziommer zorgde voor wat hoogtepuntjes met gevaarlijke afstandsschoten.

AZ maakte het zichzelf nog onnodig moeilijk door een doelpunt tegen te krijgen. Invaller en debutant Brahim Darri trok van links naar binnen en via het been van Jeffrey Gouweleeuw zette hij Heracles op 2-1. Als Heracles nog hoop had om een punt mee te nemen uit Alkmaar, dan werd dat door Markus Henriksen de grond in geboord. Hij werkte de rebound na een subtiel lobje van Dabney Dos Santos, die via paal en lat weer het veld inkwam, in het doel en besliste zo de wedstrijd. 

Door de overwinning blijft AZ op een vijfde plek staan. Ook Heracles blijft op dezelfde plaats staan. De Almeloërs zijn zestiende, wat aan het eind van het seizoen play-offs voor promotie/degradatie betekent.

Door: Jesper Davelaar

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner