24.01.2015 21:38

FC Dordrecht boekt eerste thuisoverwinning

Sander Fischer (l.) en Mart Lieder (r.) gaan tot het gaatje tijdens FC Dordrecht - Excelsior. (24-01-2015)
Sander Fischer (l.) en Mart Lieder (r.) gaan tot het gaatje tijdens FC Dordrecht - Excelsior. (24-01-2015)

Het was zaterdagavond tijdens de Rijnmond-derby tussen FC Dordrecht en Excelsior lang wachten op een goal. De twee promovendi waren slordig in balbezit, waardoor er nauwelijks grote kansen ontstonden. Na ruim een uur spelen werd er dan toch eindelijk gescoord, Mart Lieder zette de 1-0 op het scorebord, wat ook meteen de eindstand was. Een groot feest barstte los aan de Krommedijk, want het was pas de eerste thuisoverwinning dit seizoen voor de Dordtenaren.

In de openingsfase had Excelsior de enige echt grote kans van de eerste helft. Jurgen Mattheij stuurde Tom van Weert weg met een goede steekpass, maar doelman Filip Kurto voorkwam dat hij uit kon halen. Na ruim twintig minuten had Van Weert weer een kans, al was deze kans aanzienlijk kleiner dan de eerste. Vanuit een zo goed als onmogelijke hoek leek hij de bal voor te willen geven, maar zijn trap belandde op de bovenkant van de lat. Na die poging van Van Weert nam de thuisploeg het initiatief over, er werd veel druk gezet, maar tot doelpogingen leidde dat niet. Vooral Robin Gosens leverde vanaf de linkerkant prima voorzetten af, maar steeds werd Mart Lieder daarmee niet bereikt. De enkele keren dat de bal hem wel bereikte, kopte de spits naast of over het doel.

Ondanks de 0-0 ruststand zal FC Dordrecht met een goed gevoel de kleedkamer hebben opgezocht. Maar Excelsior kwam sterk uit de kleedkamer en had meteen een aantal mogelijkheden met Daryl van Mieghem en Van Weert. Toch pakte de thuisploeg na ruim een uur spelen verdiend de voorsprong. Na een geweldige lange pass van Josimar Lima kon Lieder zich ontdoen van twee verdedigers, om vervolgens uit te halen. Met rechts schoot hij de bal in de verre hoek.

Hoewel er nog bijna een halfuur te spelen was, was de taak voor FC Dordrecht duidelijk: tegenhouden en de voorsprong verdedigen. Winst was noodzakelijk om nummer 17 NAC Breda in het vizier te houden. De Dordtenaren hadden het niet altijd makkelijk, maar wisten mede dankzij verdedigende wissels de voorsprong vast te houden. Daarmee werd er voor het eerst in zeventien wedstrijden weer gewonnen. De achterstand op NAC Breda, dat zondag nog in actie komt, is geslonken tot drie punten. Excelsior blijft voorlopig op de dertiende plaats staan.

Door: Jessica Westdijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner