18.01.2015 18:34

Excelsior wint belangrijk duel in Overijssel

Tom van Weert (derde van links) zet Excelsior op voorsprong op bezoek bij Heracles Almelo en dat viert de spits met zijn teamgenoten. (18-01-2015)

Met een mooie 0-3 heeft Excelsior zondagavond de eerste stap richting lijfsbehoud in de Eredivisie gezet. In het zogenaamde zespuntenduel tegen Heracles kwam de ploeg uit Rotterdam eigenlijk nooit in de problemen.

Heracles Almelo begon fel aan het duel, maar kon geen kansen afdwingen. Excelsior lukte dit eerst ook niet, maar na een kwartier was de eerste kans ook meteen raak. Tom van Weert kon een lage voorzet van Daryl van Mieghem heel simpel intikken. Heracles pakte de draad weer snel op, maar de uitploeg kreeg de grootste kansen. Zo mocht aangever Van Mieghem vrij uithalen vanaf de zestien, maar de aanvaller schoot te gehaast. Voor Heracles werd alleen Oussama Tannane gevaarlijk uit een vrije trap vlak voor rust, maar de lage inzet werd knap gekeerd door Alessandro Damen.

In de tweede helft werden de kansen wat beter verdeeld. Heracles lukte dat vooral via Tannane, die met de geboden ruimte op twintig meter van het doel maar wat graag omsprong. Vanuit elke positie schoot de speler van Heracles op doel, maar Damen had telkens, soms met wat meer moeite, een antwoord. Excelsior werd vaker gevaarlijk in de tegenstoot en had via Van Mieghem op 0-2 kunnen komen. De aanvaller kwam echter snelheid tekort om een mislukt schot van Ninos Gouriye binnen te glijden.

De genadeklap voor Heracles viel twintig minuten voor tijd. Gouriye vond Van Mieghem dit keer wel met een bewuste lange bal en de aangever bij de 0-1 rondde schitterend af met een stift nadat hij aannam op zijn borst. Een wedstrijd van Excelsior is niet compleet zonder supersub Carlo de Reuver en ook in deze wedstrijd liet de aanvaller zich weer gelden. Nog geen minuut na zijn invalbeurt zette hij met een intikker de 0-3 op het scorebord.

Door de overwinning is Excelsior voorlopig verlost van de echte degradatiezone. De Rotterdammers staan nog steeds akelig dicht bij de afgrond, maar het verschil met de directe gevarenzone bedraagt nu vier punten. Heracles Almelo staart in de mond van het degradatiemonster en staat op de vijftiende plek. Alleen een beter doelsaldo zorgt ervoor dat de ploeg boven Go Ahead Eagles blijft staan op de ranglijst.

Door: Jos Boesveld