17.01.2015 21:35

AZ laat Dordrecht geen kans in winters duel

AZ Alkmaar viert de 1-0 in de sneeuw tijdens het competitieduel met FC Dordrecht. (17-01-2015)

In het eigen AFAS-stadion trad AZ zaterdagavond aan tegen hekkensluiter FC Dordrecht dat voor de winterstop niet had verloren in haar laatste twee duels. Tegen AZ was de ploeg uit Brabant echter kansloos. De thuisploeg domineerde en kreeg de kansen. De 2-0 zege was dan ook meer dan verdiend.

In een winters Alkmaar, waar de sneeuw met bakken uit de lucht kwam, was het voor AZ en FC Dordrecht lastig om een fatsoenlijke pot op de mat te leggen. De bal rolde nauwelijks en het was praktisch onmogelijk om met goed positiespel een aanval te creëren. Toch kende de eerste helft een paar hoogtepunten, al waren deze schaars. Met name Steven Berghuis zorgde voor een aantal dreigende momenten, maar de weer helemaal fitte aanvaller wist voor rust niet te scoren. Zo speelde hij oog in oog met doelman Filip Kurto de bal te ver voor zich uit waardoor zijn kans was verkeken en werkte hij op aangeven van Muamer Tanković het leder van dichtbij in het zijnet.

Scoren deed Simon Poulsen na vijfentwintig minuten wel. Hij kreeg op de rand van het Dordtse strafschopgebied de bal aangespeeld van Tanković en haalde met links uit. Kurto stond op het verkeerde been en kon zich, mede door de winterse omstandigheden, niet op tijd herstellen om een treffer te voorkomen. Aan de andere kant waren de bezoekers nauwelijks gevaarlijk. Verder dan een geblokt schot van Joris van Overeem kwam FC Dordrecht niet.

In de rust werd de aangeslagen Giovanni Korte vervangen door Andwélé Slory die zodoende zijn rentree in de Eredivisie maakte. De oud-international zal zich zijn debuut echter anders hebben voorgesteld want vijf minuten na zijn rentree stond het al 2-0 voor AZ. Nemanja Gudelj besefte dat het voor een doelman niet gemakkelijk is om een gladde bal te vangen en testte zijn geluk met een schot vanaf ruim twintig meter. Hij bleek gelijk te hebben: Kurto liet de natte bal glippen en zag die vervolgens tot zijn ontzetting over de lijn rollen.

Het duurde ruim twintig minuten voordat er weer wat te beleven viel in het AFAS-stadion. Invaller Dabney dos Santos kreeg een vrije schietkans van binnen het Dordtse zestienmetergebied, maar hij schoot gehaast over. Ook een andere invaller, Aron Jóhannsson was nog dicht bij de 3-0. Zijn inzet werd voor de doellijn weggegleden door Marvin Peersman en zo bleef een al te grote afgang FC Dordrecht bespaard. De bezoekers hadden overigens vijf minuten voor tijd ook nog een strafschop kunnen krijgen na hands van Poulsen, maar Nijhuis vond het niets. Door de zege verstevigt AZ zijn positie in de subtop terwijl de Schapenkoppen nog immer met slechts zeven punten onderaan bungelen.