21.12.2014 18:41

Twente op wonderbaarlijke wijze naar winst

Youness Mokhtar (m.) springt Kamohelo Mokotjo (l.) in de armen nadat hij FC Twente op voorsprong heeft gezet tegen Willem II. Hakim Ziyech (r.) komt het feestje meevieren. (21-12-2014)

Op een ongelooflijke wijze heeft FC Twente het voetbaljaar afgesloten met winst. De ploeg stond zondag met tien man op het veld en boog in de slotfase een 1-2 achterstand om tot een 3-2 overwinning tegen Willem II.

De eerste helft begon stroef, maar de eerste kans betekende wel meteen de openingstreffer. Kamohelo Mokotjo vond in de twaalfde minuut Youness Mokhtar met een strakke pass. De Marokkaanse Nederlander draaide mooi open, zocht de lange hoek en scoorde. FC Twente miste daarna de scherpte om door te pakken en kreeg na een half uur de deksel op de neus. Aanvoerder Jordens Peters opende schitterend naar de rechterkant, vond de vrijstaande Ben Sahar, die vervolgens het overzicht behield. De aanvaller zag Ali Messaoud op de rand van de zestien, die met een beheerste boogbal Sonny Stevens verschalkte. FC Twente kreeg vlak voor tijd nog een kans uit de vrije trap, maar Lamprou had ditmaal wel een antwoord op een inzet van Mokhtar.

Waar de voetballer van FC Twente de eerste helft positief afsloot, opende hij dramatisch het tweede bedrijf. Hakim Ziyech veroverde de bal op de helft van Willem II en daarna ging het snel. Orlando Engelaar werd vrijgespeeld in de zestien, maar de middenvelder legde slim breed op Mokhtar. Die had de bal op elf meter van het doel voor het intikken, maar de doelpuntenmaker schoof de bal naast het lege doel. Deze misser kwam FC Twente duur te staan, want twintig minuten voor tijd lag het opeens helemaal open bij de thuisploeg.

Messaoud stond met een splijtende pass aan de basis van de 1-2, die door Robbie Haemhouts werd afgemaakt. De Belg stond echter wel heel vrij, kon rustig de zestien in komen en vervolgens afronden toen de Tukkerse poort begon te sluiten. Sonny Stevens was kansloos op de inzet in de rechterhoek en FC Twente moest opeens vol aan de bak. Het werd de ploeg echter een stuk moeilijker gemaakt door invaller Renato Tapia, die tien minuten voor tijd een directe rode kaart pakte na een harde schop van achteren op de achillespees van Samuel Armenteros.

Er werd geen cent meer gegeven voor FC Twente, dat met tien man tegen een 1-2 achterstand aankeek, maar de ploeg rechtte de rug en gaf het thuispubliek nog een waar spektakelstuk. Eerst zette Jesús Corona goed door op links en met een behendig wippertje passeerde hij Lamprou. De bal leek al over de lijn te gaan, maar stormram Andreas Bjelland werkte  de bal voor de zekerheid nog tegen het net aan: 2-2. Het feest was al compleet voor de thuisploeg, maar het werd nog doller. Invaller Torgeir Børven zette goed door in de zestien van Willem II en schoot twintig seconde voor tijd de winnende 3-2 achter Lamprou.

Door: Jos Boesveld