25.11.2014 13:30

Waar zoete wraak opeens heel bitter wordt

De spelregel dat de bal uit speelveld moet rollen of vliegen voordat een wissel kan worden doorgevoerd bestaat al heel lang. Voor Wout Brama pakte deze regel echter wel heel vervelend uit. Hij is onze Schlemiel van de Week.

Het komt niet vaak voor dat zoveel pech bij elkaar komt in één lang moment van ongeveer vijf minuten. Het feit dat Brama nu uitgerekend tegen FC Twente mocht invallen, de ploeg waar hij negen jaar lang onder contract stond en al als twaalfjarig jongetje deel uitmaakte van de jeugdopleiding, zweefde boven de middenvelder. De invalbeurt kwam echter maar niet.

Balletjes breed, balletjes lang, balletje binnen de lijnen

De warming-up van Brama was twintig minuten voor tijd afgerond. De spieren los en warm en de middenvelder zelf klaar voor actie. Hij meldde zich langs de zijlijn, kreeg nog de gebruikelijke instructies mee en de vierde official was klaar met het invoeren van de rugnummers in zijn elektronische bord. PEC Zwolle en FC Twente bleven echter lekker voetballen. Het spel ging op en neer, maar de bal verliet het speelveld niet. Hierdoor bleef Brama maar koukleumen langs de zijlijn in het IJsseldeltastadion.

Spanning opbouwen

Natuurlijk is het erg vervelend voor een voetballer om zolang te moeten wachten op een invalbeurt. Als het gebeurt tegen een ploeg waar je vijftien jaar hebt gevoetbald, is het ronduit vervelend. Gelukkig voor PEC Zwolle en Brama zelf is de voetballer ervaren genoeg om hiermee om te gaan. Een beetje dribbelen op de plaats, de knietjes omhoog trekken en warm blijven langs de kant. Brama blijft klaar om in ieder geval zijn verdedigende kwaliteiten te laten zien in Overijssel.

Fijn! Eindelijk invallen! Of niet?

Tien minuten voor tijd is het dan zo ver. Wout Brama staat voor het eerst in vijftien jaar opeens tegen het volledig rode tenue van FC Twente. Het spel ligt stil en dus kan de wissel doorgevoerd worden. Toch moet Brama even wachten, want FC Twente mag het doelpunt vieren. Dit is waarschijnlijk nog de meest pijnlijke kant van het verhaal. PEC Zwolle heeft in de verdediging de zaakjes niet op orde en FC Twente profiteert optimaal. Jesús Corona legt een voorzet perfect op Luc Castaignos, die met een volley de 1-2 scoort.

Castaignos en Corona profiteren van ruimte, die er waarschijnlijk helemaal niet gelegen had, als Brama eerder was ingevallen. Een frisse verdedigende middenvelder kan de gaatjes dichtlopen en voorkomen dat FC Twente gevaarlijk kan worden uit de counter. Zo loopt het echter niet. Brama mag alsnog invallen, maar het is niet meer zijn taak om de boel achterin dicht te houden en samen met zijn ploeggenoten op zoek te gaan naar de winnende treffer. Hij moet erger voorkomen en hopen op een schamel puntje tegen de ploeg uit Enschede. Gelukkig is Brama geboren in Almelo en heeft hij die Overijsselse nuchterheid: “Misschien moet ik wel gewoon vanaf het begin beginnen.”

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner