23.11.2014 16:24

Castaignos beslist Overijsselse derby

De Overijsselse derby tussen PEC Zwolle en FC Twente  te Zwolle was lang spannend, maar leverde uiteindelijk wel een winnaar op. Castaignos werd met zijn tweede Twentse treffer tien minuten voor tijd  de matchwinner.

Een leuke eerste helft leverde in het Zwolse IJsseldeltastadion twee doelpunten op en de 1-1 ruststand was een goede weerspiegeling van de verhoudingen. Beide elftallen waren aan elkaar gewaagd en kregen kansen, al waren de grootste mogelijkheden voor de bezoekers. Met name Hakim Ziyech en Kyle Ebecilio waren dicht bij een doelpunt. Ziyech schoot echter rakelings naast en Ebecilio kwam, geheel vrijstaand voor PEC-doelman Warner Hahn, niet tot een krachtige uithaal. Het meeste Zwolse gevaar kwam van de rechterflank waar Jody Lukoki en Bram van Polen gevaarlijke voorzetten in huis hadden die overigens niet tot doelpunt gepromoveerd werden.

PEC kwam wel tot een doelpunt voor rust. Er was bijna een half uur gespeeld toen Stef Nijland Ryan Thomas in het Twentse strafschopgebied aanspeelde. De jongeling uit Nieuw-Zeeland maakte knap ruimte voor het schot om vervolgens van dichtbij de bal achter de kansloze Nick Marsman te schieten. FC Twente ging daarna op jacht naar de gelijkmaker en scoorde ruim tien minuten later via Luc Castaignos. De spits van Twente deed het helemaal in zijn eentje. Hij kreeg de bal twintig meter van het Zwolse doel ingespeeld, ging samen met Maikel van der Werff naar de grond en was als eerste weer op de been. Tussen twee Zwolse verdedigers in vond hij daarna de ruimte om te schieten: zijn lage, harde schot was niet te houden voor Hahn.

In de eerste vijfentwintig minuten na rust was PEC het meest dreigend, maar kregen de bezoekers de grootste kansen. Hahn voorkwam met een knappe reflex de 2-1 van Castaignos die van dichtbij inschoot. Niet veel later was Hahn opnieuw belangrijk: hij stopte met de voet een inzet van Jesús Corona. FC Twente werd daarna sterker en kwam op voorsprong. Corona bereikte Castaignos met een prima voorzet en de spits van Twente volleerde de bal vervolgens fraai achter Hahn. Met man en macht ging het team uit Zwolle daarna, met Tukker Wout Brama inmiddels in de ploeg, op zoek naar de gelijkmaker.  FC Twente bleef echter eenvoudig overeind en was zelfs via Castaignos nog dicht bij de 1-3. Oog in oog met Hahn faalde de spits van Twente echter.

Door de overwinning blijven de Tukkers als nummer vier boven PEC staan op de ranglijst en vindt de ploeg de aansluiting met de top drie. PEC blijft zesde en is terecht gekomen in de grote middenmoot van de Eredivisie. De ploeg van Ron Jans behaalde uit de laatste zes wedstrijden slechts vijf punten en is dit weekend verder weggezakt op de ranglijst. Het was overigens de eerste thuisnederlaag van de ploeg uit Zwolle dit seizoen.

Door: Roel Egberts