01.11.2014 21:37

Feyenoord te sterk voor worstelend PEC

Jordy Clasie (r.) staat als een veldmaarschalk met de bal aan de voet tijdens Feyenoord - PEC Zwolle. Jesper Drost maakt de middenvelder niet bang. (01-11-2014)

In Rotterdam viel er lang weinig te beleven tijdens het duel tussen Feyenoord en PEC Zwolle. Na rust ontpopte zich echter een levendig schouwspel, vooral dankzij een goed spelende thuisploeg. Doelpunten van Sven van Beek en Jean-Paul Boëtius zorgden uiteindelijk voor de terechte 2-0 einduitslag.

Het treffen in Rotterdam kende voor rust weinig hoogtepunten. Het balbezit was voornamelijk voor Feyenoord, maar de ploeg had moeite met het creëren van kansen. PEC beperkte zich veelal tot verdedigen en kwam er af en toe in de omschakeling dreigend uit. Zo kwam Jesper Drost maar net tekort om een voorzet van Bart van Hintum tot doelpunt te promoveren en werd een schot van Tomáš Necid geblokt. Tot meerdere mogelijkheden kwam de ploeg van Ron Jans in de eerste helft niet.

Ook Feyenoord kon de kansen op één  hand tellen, al was Tonny Vilhena al in de vierde minuut gevaarlijk. Zijn sliding om een voorzet van Colin Kâzım-Richards binnen te glijden, kwam net te laat. De Rotterdammers hadden veelvuldig de bal, echter was de ploeg in het vervolg van de tweede helft nog enkel echt gevaarlijk middels afstandsschoten. De fraaie pogingen van Miquel Nelom en Jens Toornstra misten het doel slechts rakelings.

De tweede helft was nog geen vijf minuten oud toen de eerste echte grote Feyenoord-kans een doelpunt opleverde. Terence Kongolo had moeite om de pass van Jean-Paul Boëtius binnen het Zwolse strafschopgebied onder controle te krijgen, maar bezorgde het leder wel bij Sven van Beek. Voor de verdediger was het vervolgens een koud kunstje om van dichtbij hard en laag binnen te schieten. Ruim tien minuten later verdubbelde Feyenoord zijn voorsprong. Luke Wilkshire bediende Kâzım-Richards die op zijn beurt Boëtius bereikte met een fraai hakje. Van dichtbij werkte de flankspeler de bal in het doel.

Met enkele wissels probeerde PEC-coach Ron Jans de wedstrijd nog te kantelen, maar het had geen effect op zijn elftal. Dichterbij dan een geblokte kopbal van invaller Mustafa Saymak kwamen de bezoekers niet. In de tegenstoot was Feyenoord nog gevaarlijk via Vilhena en invaller Mitchell te Vrede, maar een derde treffer bleef PEC bespaard. In de slotminuut voorkwam de lat nog dat een voorzet van Nelom in de goal belandde. Feyenoord heeft zo zijn derde plaats op de ranglijst verstevigd terwijl PEC voorlopig de aansluiting met de top kwijt is. Uit de laatste vijf wedstrijden behaalde de ploeg uit Zwolle immers slechts vijf punten.

Door: Roel Egberts