19.10.2014 14:24

Puntendeling in spannende Friese derby

De spelers van SC Cambuur vieren de 2-2 tijdens de Friese Derby in Heerenveen. (19-10-2014)

Een geweldige clash in het Abe Lenstra Stadion om het ‘kampioenschap van Friesland'. Sc Heerenveen nam in minuut één de voorsprong, bouwde dit aan het begin van de tweede helft uit, maar door doelpunten van Bartholomew Ogbeche en Etiënne Reijnen behaalde SC Cambuur een verdiend punt.

Op voorhand waren de messen al flink geslepen en stonden de spelers op scherp. Vooral die van thuisclub sc Heerenveen. Na de aftrap van SC Cambuur braken de 'Superfriezen' direct gevaarlijk uit. Keeper Leonard Nienhuis van de Leeuwarders moest ingrijpen en veroorzaakte zodoende een strafschop. Mark Uth wist wel raad met dit buitenkansje vanaf elf meter en zette zijn ploeg al na één minuut op voorsprong. Sc Heerenveen was feller in de openingsfase en creëerde enkele kansen. Maar na de geweldige eerste tien minuten van de wedstrijd ging de storm in Heerenveen wat liggen. De tegenstanders uit Leeuwarden kwamen wat meer aan voetbal toe, wat leidde tot enkele afstandsschoten en kleine kansen. De derby was ondanks veel spanning echter wat tam en voorzichtig in het eerste bedrijf. Grote kansen waren schaars maar aan strijd ontbrak het zeker niet.

Het begin van de tweede helft was eveneens een spektakel. Allereerst was daar de verdubbeling van de score met een eigen doelpunt aan de kant van SC Cambuur. Marlon Pereira schoof de bal na een voorzet van Luciano Slagveer en opjagen van Mark Uth (beiden sc Heerenveen) in zijn eigen doel. Kort daarna scoorde Bartholomew Ogbeche de aansluitingstreffer uit de rebound van een vrije trap van Albert Rusnák. En zowaar even later kopte Etiënne Reijnen de gelijkmaker binnen na een corner van Rusnák. De 2-2 was zeer verdiend en de spanning steeg.

SC Cambuur werd beter dan de thuisploeg en kreeg zelfs kansen op de voorsprong. Een gelijkspel was echter een juiste afspiegeling van de krachtverhouding. Daarmee behouden de Leeuwarders hun punt voorsprong op de 'Superfriezen'.

Door: Koen Larmit