15.10.2014 13:30

28 jaar en nog steeds die ruwe diamant

Ibrahim Afellay (liggend) scoort bij zijn rentree in het Nederlands elftal en laat zich bejubelen. De middenvelder maakt de 2-1 tegen Kazachstan. (10-10-2014)
Ibrahim Afellay (liggend) scoort bij zijn rentree in het Nederlands elftal en laat zich bejubelen. De middenvelder maakt de 2-1 tegen Kazachstan. (10-10-2014)

Na de laatste interlandperiode kijkt elke Nederlander sip. De enige speler bij wie misschien soms een glimlachje op het gelaat verschijnt is Ibrahim Afellay. Hij maakte een prima rentree bij Oranje en is daarom Speler van de Week.

Het voetballeven van de in Utrecht geboren voetballer ziet er buiten Nederland niet zo rooskleurig uit de laatste tijd. De moordende concurrentie bij FC Barcelona maakte het niet makkelijk voor Afellay, maar als er dan ook nog blessureleed bij komt kijken, raak je heel simpel uit beeld. De oud-voetballer van PSV is zowel op clubniveau als internationaal op de weg terug.

Nederland – Kazachstan

Kazachstan is zeker niet de makkelijkste tegenstander om je rentree tegen te maken in het landenvoetbal. Zoals inmiddels bekend is, wil de ploeg niet voetballen en kan het zo instromen in het internationale handbalcircuit. Een voordeel is wel dat je als middenvelder wel meteen veel vrijheid krijgt om te voetballen. Beslissend worden is echter moeilijk, want op twintig meter van het doel staat een lichtblauwe muur van Oostblokkers die de Berlijnse muur doet verbleken.

Oranje had het moeilijk tegen Kazachstan, dat uit een corner ook nog eens op voorsprong kwam. Met een assist brak Afellay samen met Klaas Jan Huntelaar de ban. De middenvelder zette  voor op de ingevallen spits en zodoende bewees Afellay meteen zijn waarde. Acht minuten voor tijd deed hij dit opnieuw, maar nu veel zelfstandiger. Met links vond hij de linkerhoek en zo zette hij het Nederlands elftal voor het eerst op een voorsprong in de kwalificatiereeks.

Olympiakos

Sinds kort verdedigt Afellay de clubkleuren van Olympiakos in Griekenland. Bij FC Barcelona slaagde de middenvelder niet, maar iets verder in het oosten van Europa begint de Nederlander langzaam zijn draai te vinden. Zo scoorde hij bijna zijn competitiedebuut meteen voor Olympiakos en misschien wel belangrijker: ook zijn eerste doelpunt sinds 20 oktober 2012. Toentertijd speelde Afellay in dienst van Schalke 04 en vond hij het net tegen Borussia Dortmund.

Het fijne voor Nederland en Afellay zelf zit hem in het feit dat Afellay meer in beeld komt. Hij is weer actief in de competitie, speelt met Olympiakos de Champions League en blinkt ook uit op het hoogste voetbalniveau dat Europa kent. In de eerste wedstrijd tegen Atlético Madrid was Afellay goed voor een doelpunt en een assist. Het betekent pas zijn tweede doelpunt in de Champions League, maar als Afellay nu eindelijk weer eens een goed seizoen draait, kan het niet uitblijven dat de Nederlander weer bij een ploeg terechtkomt die bijdraagt aan een schitterende carrière van deze ruwe diamant. Want dat is Afellay (helaas) nog steeds.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner