27.09.2014 20:28

Winnend Vitesse scoort er zes bij Dordrecht

Vitesse heeft haar eerste punten in een uitduel binnen. De Arnhemmers waren op bezoek bij FC Dordrecht negentig minuten lang de baas en wisten dit keurig uit te drukken in de eindstand: 2-6. Daarmee maakt de ploeg een flinke sprong op de ranglijst.

De elftallen van Ernie Brandts en Peter Bosz begonnen met aardig wat wijzigingen ten opzichte van vorige week aan het duel. Bij Dordrecht kregen Ilias Haddad, Jordy van Deelen, Rihairo Meulens en Everon Pisas een basisplaats ten koste van Josimar Lima, Mart Lieder en de geblesseerden Giovanni Korte en Funso Ojo. Aan de zijde van Vitesse kregen Bertrand Traoré en Valeri Quazaishvili een plek bij de eerste elf door de afwezigheid van Zakaria Labyad en Davy Pröpper (geblesseerd afgehaakt in de warming-up).

In de eerste helft had Vitesse niets te vrezen van Dordrecht. De bezoekers speelden bij vlagen uitstekend voetbal op de kunstgrasmat aan de Krommedijk en wisten het speloverwicht in tegenstelling tot de vorige wedstrijden ditmaal wél om te zetten in doelpunten. Na twaalf minuten was het Abiola Dauda die zijn vierde seizoenstreffer maakte op aangeven van Rochdi Achenteh (0-1). Zeven minuten later deed ook Denis Oliynyk een duit in het zakje. Uit een voorzet van Kelvin Leerdam schoot de Oekraïner in twee instanties binnen (0-2). In het vervolg kregen de Arnhemmers aardig wat mogelijkheden op de 0-3, maar deze liet op zich wachten.

Waar Vitesse in de eerste helft vergat de wedstrijd in het slot te gooien, had het elftal van Bosz hier in de tweede helft geen enkele moeite mee. Via een intikker van Quazaishvili en een hard schot van Wallace stond het al voor de zestigste minuut 0-4. Een keurige treffer van Jeffry Fortes liet Dordrecht heel even geloven in een wonder (1-4), maar vanaf de aftrap combineerden de bezoekers fraai door de verdediging van De Schapenkoppen. Quazaishvili tekende als eindstation met een slim wippertje voor de 1-5 en zijn tweede treffer van het duel.

De mooiste treffer van de avond was voor Ryan Koolwijk. De invaller, vorig weekeinde al goed voor een assist op bezoek bij Excelsior (1-1),  schoot een afvallende bal vanaf twintig meter prachtig in de kruising (2-5). Spannend werd het echter niet meer aan de Krommedijk, maar in de blessuretijd viel nog wel de 206. Quazaishvili vond vanaf de rand van het strafschopgebied snoeihard de linkerhoek.

Vitesse staat door de overwinning niet meer op de zeventiende plek, maar op de elfde plaats. Dordrecht vindt zichzelf nu terug op de voorlaatste positie. Over een week speelt de promovendus tegen SC Cambuur, terwijl Vitesse op haar beurt ADO Den Haag ontvangt.