10.07.2014 19:03

Brands ziet Romero op verkeerde moment pieken

Met gemengde gevoelens zag Marcel Brands op televisie hoe Sergio Romero de Nederlandse droom op een WK-finale wreed verstoorde. De Argentijnse doelman, door Brands in 2007 naar AZ gehaald, groeide in de strafschoppenserie met twee reddingen uit tot de held van de 'Albicelestes'. "Fantastisch voor Sergio dat hij het zo gedaan heeft", zegt Brands, de huidige technisch manager van PSV. "Maar ik had toch liever gezien dat hij die penalty's tegen een ander land had gestopt."

Romero (27) beleefde woensdag de mooiste avond uit zijn leven. Met een enorme brul en harde klappen op zijn borst vierde de keeper dat hij de strafschoppen van Ron Vlaar en Wesley Sneijder had gekeerd. Romero is de nieuwe held van Argentinië. Zeker als hij zondag in de WK-finale tegen Duitsland wederom weet te excelleren. "In zijn tijd bij AZ was hij al goed in strafschoppen stoppen", zegt Brands. "Hij gaat echt volledig naar de hoek. Die penalty van Sneijder was heus niet slecht ingeschoten, maar Sergio zat er bovenop."

De scouts van AZ attendeerden Brands 7 jaar geleden op de toen 20-jarige Romero. "Hij viel meteen op. Sergio was al vrij allround, een keeper met lef die ook heel atletisch en snel is. Bovendien beschikt hij over een bijzondere trap, zowel uit zijn handen als over de grond. En hij heeft een goede uitstraling." Louis van Gaal, destijds de trainer van AZ, wist ook genoeg toen hij één training van Romero had gezien.

Onbesuisdheid

In Alkmaar viel Romero aanvankelijk vooral op door zijn onbesuisdheid, maar al snel ontwikkelde hij zich tot de nummer 1 onder de lat. De Argentijn had een belangrijk aandeel in de landstitel van AZ in 2009. "Sergio moest in het begin wat rustiger worden, hij had namelijk een enorme geldingsdrang. Maar hij was bij Louis in prima handen en je zag hem per wedstrijd groeien. Een echte winnaar die altijd tot het randje gaat", zegt Brands.

Op het WK van 2010 was Romero basisspeler onder bondscoach Diego Maradona. Een toptransfer lag in het verschiet, maar het liep anders. "Al voor het WK kon hij naar een grote club in Italië, maar zijn manager liet het afketsen. Die dacht: na het WK komen er nóg grotere clubs. Maar Argentinië draaide een slecht WK en die transfer ging niet door."

Een jaar later verhuisde Romero alsnog naar Italië, naar Sampdoria, maar een groot succes werd dat niet. Afgelopen jaar bracht Romero door op de bank bij AS Monaco. "Eigenlijk vind ik het een beetje tegenvallen dat zijn carrière zo gelopen is", zegt Brands. "Maar leuk voor hem dat hij dit nu bereikt heeft, de WK-finale. Al denk ik niet dat Argentinië van Duitsland gaat winnen. Dat is namelijk absoluut de beste ploeg van dit WK."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner