02.07.2014 00:32

België wint in thriller van de VS

België heeft aangetoond dat het naast talent ook over karakter beschikt. Pas in de verlenging werden de Verenigde Staten verslagen door doelpunten van Kevin de Bruyne en Romelu Lukaku. Julian Green deed wat terug: 2-1.

België begon heel erg sterk aan de wedstrijd en creëerde al in de eerste minuut een prima kans. Divock Origi was met zijn snelheid de Amerikaanse verdediging te slim af, maar de aanvaller kon vanuit een moeilijke hoek Tim Howard niet verschalken. Over de gehele eerste helft bleef België de bovenliggende partij, maar echt grote kansen ontstonden er niet meer. De Bruyne kapte zichzelf mooi vrij in de zestien, maar zijn schot ging zacht langs de linkerpaal. Clint Dempsey nam voor de Verenigde Staten het doel onder vuur, maar Thibaut Courtois had geen moeite met de inzet.

In de tweede was België wederom de bovenliggende partij. Dries Mertens plaatste een kopbal onder de lat, maar vond Howard op zijn weg. Met dit probleem had Origi niet te maken, maar zijn inzet met het hoofd eindigde op de bovenkant van de lat. België bleef druk houden op de defensie van de Verenigde Staten en dit resulteerde in een hele goede kans voor Kevin Miralles.

De invaller werd één op één met Howard gezet door Origi, maar de speler van Everton wilde de bal te kalm in de rechterhoek prikken, waardoor de Amerikaanse goalie met zijn been redding bracht. Het spelbeeld bleef tot aan de negentigste minuut hetzelfde, waardoor België en de Verenigde Staten na Argentinië en Zwitserland ook de verlenging in gingen met een 0-0 stand.

Dit bleef echter niet lang zo. Met Lukaku voor de positief spelende Origi bracht België een extra frisse kracht in het veld en hij liet zich meteen gelden. De spits flitste aan de rechterkant zijn man voorbij, legde af op De Bruyne, die na goed doorzetten afrondde in de linkerhoek. De Verenigde Staten braken in tweeën, waarbij vooral de verdedigers het niet meer konden belopen. De frisse Lukaku profiteerde hier optimaal van: Uit een counter zette hij met links knap de 2-0 op het scorebord.

Wie dacht dat de Amerikanen zich gewonnen gaven kwam bedrogen uit. Het was namelijk Julian Green die met zijn eerste balcontact de aansluitingstreffer maakte. De hele jonge aanvaller van Bayern München (inderdaad) profiteerde van een steekbal van Michael Bradley en rondde kalm af: 2-1. Het mocht echter niet meer baten, ondanks een prima kans voor Dempsey. Het was echter Thibaut Courtois die snel van zijn lijn af kwam en de hoek zo onmogelijk klein maakte.

Door de overwinning gaat België door naar de kwartfinale en daarin speelt het tegen Argentinië. De winnaar van dat duel speelt mogelijk tegen Oranje, dat Costa Rica moet verslaan om zich halve finalist te noemen. Het is dus heel goed mogelijk dat België en Nederland in de halve finale van het Wereldkampioenschap tegen elkaar staan.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner