01.07.2014 10:00

Speler van de Dag: Vijfde verdediger Neuer

Gedurende het WK kiest Voetbal.com na iedere speeldag een speler van de dag. Vandaag is dat Manuel Neuer, die aantoonde dat een meevoetballende keeper van groot belang kan zijn.

De doelverdediger is al enkele jaren een vaste waarde in het doel van Duitsland. Ook tijdens het WK in Brazilië is dat niet anders. Als meevoetballende goalie zorgt Neuer dat de Duitsers het gewenste opbouwende voetbal kunnen spelen. Daarmee hoopt het de tegenstander te ontmantelen en te verslaan. Tegen Algerije (2-1) had Duitsland daar echter enorm veel moeite mee en had het de verlenging nodig om de kwartfinale veilig te stellen.

 

 

Extra verdediger
Neuer was een belangrijke schakel in de verdediging van Duitsland tegen Algerije. De sluitpost mag gerust de vijfde mandekker van Die Mannschaft genoemd worden. Door het wegvallen van Mats Hummels was Joachim Löw genoodzaakt om zijn verdediging aan te passen. Het was echter niet basisdebutant Shkodran Mustafi die de rol van Hummels overnam, maar Neuer vervulde die functie met verve. In totaal was de keeper vier keer buiten zijn zestien te vinden met een cruciale ingreep.

In de eerste helft fungeerde Neuer even als rechtsback. Slimani was aan de aandacht van de Duitse verdediging ontsnapt, maar kreeg tot zijn verbazing aan de zijkant met Neuer te maken. Met een ultieme sliding voorkwam de doelverdediger dat de aanvaller op doel wist te schieten. Neuer zou zijn kunstje nog drie keer herhalen. Telkens was hij de tegenstander een stap voor. De bal werd zowel koppend als met een sliding weggewerkt. Voor de verdediging van Duitsland een heerlijk gevoel om zo'n keeper achter je te hebben.

 

 

Toernooiverloop
Vooralsnog kijkt Neuer terug op een redelijk geslaagd toernooi. Het liefst hield de doelman in alle wedstrijden de nul, maar dat is in Brazilië niemand gegeven. In de groepsfase slaagde Cristiano Ronaldo en co. er niet in om Neuer te verschalken en ook de Verenigde Staten kwam niet tot scoren tegen Duitsland. Alleen Ghana legde in de groepsfase twee keer de bal achter de doelman. Namens Algerije scoorde Abdelmoumen Djabou tegen Neuer, maar het doet niets af aan de kwaliteiten van de goalie van Bayern München.

Door: Robin Tibbe

Spelers van de dag:
Speelronde 1: Neymar
Speelronde 2: Arjen Robben
Speelronde 3: Joel Campbell
Speelronde 4: Karim Benzema
Speelronde 5: Pepe
Speelronde 6: Guillermo Ochoa
Speelronde 7: Memphis Depay
Speelronde 8: Luis Suárez
Speelronde 9: Bryan Ruiz
Speelronde 10: Miroslav Klose
Speelronde 11: Islam Slimani
Speelronde 12: David Villa
Speelronde 13: Luis Suárez
Speelronde 14: Xherdan Shaqiri
Speelronde 15: Cristiano Ronaldo
Speelronde 16: James Rodriguez
Speelronde 17: Dirk Kuyt 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner