26.06.2014 23:50

Algerije schrijft historie na gelijkspel

Voor het eerst in de historie heeft Algerije zich geplaatst voor de knock-outfase van het WK. De Algerijnen toonden in de cruciale wedstrijd tegen Rusland veerkracht en hadden aan een 1-1 gelijkspel genoeg om de achtste finale te halen.

Rusland opende furieus. Het land, dat voorafgaand aan de wedstrijd op één punt stond, wist dat het moest winnen om die tweede plek te bemachtigen en dat was direct zichtbaar op het veld. Een afgemeten voorzet vanaf links van Dmitriy Kombarov belandde perfect op het hoofd van Aleksandr Kokorin, die de bal schitterend in de kruising kopte.

Algerije had in de beginfase moeite met het spel van Rusland. Dat veranderde na ongeveer een half uur spelen. Tot twee keer toe kon aanvaller Islam Slimani vrij inkoppen, maar twee keer stond de Russische doelman Igor Akinfeev in de weg. De Algerijnen kregen wat meer grip op de Russen, maar de echte grote kansen bleven voor rust uit.

Direct na rust hadden de Russen de wedstrijd al kunnen beslissen. Na een een-tweetje tussen Kokorin en Aleksandr Samedov was het Samedov die de tweede treffer op zijn schoen had liggen. Doelman Raïs M’Bolhi was echter attent en redde knap. Algerije liet zich echter niet van de wijs brengen en ging op jacht naar de gelijkmaker. Na een aantal goede aanvallen was het dan eindelijk raak. Een vrije trap van Yacine Brahimi werd verkeerd ingeschat door Akinfeev, waardoor Slimani de bal hard in de touwen kon koppen: 1-1. Bij deze stand zou Algerije weer doorgaan.

Rusland, dat de tweede helft veel minder overtuigend speelde, zette alles op alles om die belangrijke tweede treffer te noteren. Spits Aleksandr Kerzhakov haalde met een venijnig schot uit, maar doelman M’Bolhi redde in twee instanties. Het was eigenlijk ook de laatste grote kans van het immens grote land, dat klaar is op dit WK. Algerije gaat het in de achtste finale opnemen tegen Duitsland.

Door: Rijcko Treep