26.06.2014 19:52

Duitsland en VS naar achtste finale

Dagenlang gingen de verhalen over een salonremise de ronde. Duitsland en de Verenigde Staten snoerden de sceptici echter de mond. Duitsland won met 0-1. Desondanks plaatsten beide teams zich voor de achtste finale. Doordat Portugal in de andere wedstrijd van Groep G won van Ghana (2-1), kwam de achtste finaleplaats voor de Verenigde Staten niet in gevaar.

Saai was het dan ook allerminst in de eerste helft. Duitsland liet al snel merken niet voor een doelpuntloos gelijkspel gekomen te zijn. Vijftien minuten lang was het eenrichtingsverkeer richting het doel van de Amerikaanse Tim Howard. Keer op keer betraden de Duitsers het strafschopgebied van de Verenigde Staten. Het enige wat er aan ontbrak waren grote kansen. Zo mocht Jérôme Boateng verschillende keren proberen zijn voorzetten vanaf de rechterflank op een hoofd van een teamgenoot te plaatsen. Geen van deze voorzetten eindigde echter succesvol. De doelman van de Verenigde Staten kreeg het niet heel moeilijk en kon de ballen eenvoudig uit de lucht plukken.

Na het openingskwartier was het daarentegen al snel gebeurd met de aanvallende intenties van onze oosterburen. De gevreesde salonremise kwam echter geen moment ter sprake. Waar Duitsland genoegen leek te nemen met een gelijkspel, was het vervolgens de beurt aan de Verenigde Staten. Waar het eerste kwartier eenrichtingsweg was voor de Duitsers, draaiden deze rollen na een kwartier spelen volledig om. Ineens was het de Verenigde Staten dat het voortouw nam. Evenals Duitsland in het eerste kwartier bleven grote kansen alleen uit. Een schot van Graham Zusi zeilde rakelings over het doel van Manuel Neuer. Maar daar bleef het dan ook bij.

In de tweede helft was het opnieuw Duitsland dat ten aanval trok in het eerste kwartier van de wedstrijd. Ditmaal wel met een doelpunt tot gevolg. Na tien minuten gespeeld te hebben kreeg goaltjesdief Thomas Müller uit het niets de bal voor zijn voeten, haalde vanaf de rand van het strafschopgebied verwoestend uit richting het doel van de Verenigde Staten en liet Tim Howard kansloos met zijn vierde doelpunt van het toernooi.

Als er nog sceptici waren die geloofden in een salonremise dan maakte Müller daar wel een einde aan. Sterker nog, Duitsland ging op zoek naar een tweede treffer en de Verenigde Staten kon niet veel anders dan toekijken. Zelf kwam het team van Jürgen Klinsmann daarentegen niet veel verder dan kleine speldenprikjes uit een hoekschop of een zwakke trap van afstand, waardoor het voor de Verenigde Staten nog billenknijpen werd in de slotfase van de wedstrijd. Door de 1-1 tussenstand bij Portugal-Ghana was er namelijk weinig voor nodig om de Verenigde Staten van de achtste finales af te houden. Een overwinning van Ghana zou genoeg zijn om het team van Klinsmann te passeren en de tweede plek op te eisen.  Zover kwam het echter niet, waardoor zowel Duitsland als de Verenigde Staten het WK een vervolg geeft met een plek in de knock-outfase.