24.06.2014 19:53

Costa Rica groepswinnaar na gelijkspel

Wie vlak na de loting zei dat Costa Rica zich mocht melden in de achtste finales werd voor gek verklaard. Het is echter wel  gebeurd. Na een gelijkspel tegen Engeland (0-0) is Costa Rica zelfs groepswinnaar in poule D.

Eigenlijk kende de eerste helft slechts twee hoogtepunten. Een vrije trap van Celso Borges eindigde via de vingertoppen van Ben Foster op de lat en bij Engeland had Daniel Sturridge misschien wel recht op een penalty. De spits van Liverpool werd in de rug gelopen door Óscar Duarte. De scheidsrechter wuifde de claim echter weg, waardoor een tamelijk saaie eerste helft eindigde met een tamelijk saaie tussenstand: 0-0.

In de tweede helft kwam vooral Engeland beter voor de dag. De Europeanen zetten Costa Rica vroeg onder druk, waardoor het land van Bryan Ruiz niet meer aan voetballen toe kwam. Sturridge was in deze wedstrijd duidelijk de man van de kansen, maar de Liverpudlian was erg ongelukkig in de afronding. Na 65 minuten spelen combineerde Sturridge mooi en kwam hij vrij in de zestien, maar zijn geplaatste bal richting de linkerhoek vond het net niet.

De voorsprong van Costa Rica op Italië en Uruguay bedroeg drie punten, waardoor het gelijkspel voldoende was voor de groepswinst. Engeland kon, ondanks het inbrengen van Steven Gerrard en Wayne Rooney, geen potten meer breken tegen Costa Rica. De Europeanen voorkwamen echter wel  ze voor het eerst geen punten haalden op een Wereldkampioenschap.

Door: Jos Boesveld