19.06.2014 01:48

Kroatië overklast Kameroen na rode prent

Ivica Olić had geen hele moeilijke dag tegen de defensie van Kameroen en zet Kroatië op een 0-1 voorsprong. Het startsein voor de vierklapper. (19-6-2014)

Kroatië heeft een belangrijke slag geslagen in de strijd om een plek in de achtste finales. De Oost-Europeanen wonnen met 0-4 van Kameroen en zullen in een rechtstreeks duel met Mexico strijden om het felbegeerde plekje.

De eerste veertig minuten van de wedstrijd waren nog hoopgevend voor de Kameroeners. Sterker nog, de eerste tien minuten van de wedstrijd waren de Afrikanen het bovenliggende land op het veld. Vanaf het eerste fluitsignaal liet Kameroen zien wat er op het spel stond. In de elfde minuut was het echter Ivica Olić die Kroatië aan de andere kant van het veld met het eerste Kroatische wapenfeit op een voorsprong bracht. De linksbuiten ronde een schitterende aanval af, nadat Ivan Perišić koel het overzicht behield in het strafschopgebied.

Ondank de achterstand liet Kameroen zich echter niet van de wijs brengen. De wedstrijd bleef op en neer golven en met name Stéphane Mbia kreeg aan de rechterkant van het veld verschillende keren de ruimte om een voorzet af te leveren. Voorzetten die echter keer op keer hoog over de Kameroense voorhoede heenvlogen.

Niet Kroatië, maar Alex Song, de Kameroense middenvelder van FC Barcelona, was het die vijf minuten voor rust de wedstrijd in het slot gooide in het voordeel van de Kroaten. Op eigen speelhelft gaf de Kameroener van achteren een klap in de rug Mario Mandžukić, waarna Song met een rode prent kon inrukken naar de kleedkamers. Een oliedomme kaart, maar bovenal een kantelpunt in de wedstrijd.

Vanaf het eerste fluitsignaal in de tweede helft was het vervolgens gebeurd met het frisse voetbal van Kameroen. Kroatië zette al vroeg druk en binnen twee drie minuten was het Perišić, de man van de assist bij de openingstreffer, die de wedstrijd al vroeg besliste. Een bizar slechte uittrap van de Kameroense doelman Charles Itandje belandde uit het niets voor de voeten van de Kroatische uitblinker, die in één streep op het vijandelijke doel kon afstomen. Met een simpele schuiver in de verre hoek zette hij Kroatië op een 0-2 voorsprong.

Een kwartier na rust was het Mandžukić die daar nog een schepje bovenop deed. Vol overtuiging won de spits van Bayern München zijn kopduel uit een hoekschop en liet doelman Itandje volledig kansloos. Om daar een kwartier voor tijd nog een vierde treffer aan toe te voegen. De Kameroense doelman ging opnieuw in de fout en liet een schot van Perišić van zijn handen stuiten, waarna Mandžukić de bal voor het intikken had.