17.06.2014 19:45

Belgische invallers maken het verschil

Na een draak van een eerste helft waren het uiteindelijke de invallers die België een 2-1 overwinning brachten. Na een 0-1 ruststand, bezorgden Fellaini en Mertens België drie punten.

Dat België met een achterstand terug de kleedkamers inkeerde na 45 minuten was volledig terecht. De Rode Duivels konden in de eerste helft geen moment de hoge verwachting waarmaken. De veelgeprezen Belgen zaten geen moment in de wedstrijd en kwamen niet verder dan enkele afstandsschoten van Axel Witsel. Het tempo lag veel te laag en Algerije had geen kind aan de aanvallers van België.

Sterker nog, dankzij een benutte strafschop van Sofiane Féghouli nam Algerije zelfs de leiding tegen de Belgen. Jan Vertonghen zag in het strafschopgebied geen andere optie dan Féghouli naar de grond te trekken. De sterspeler van Algerije lag mijlen ver voor op de blunderende oud-Ajacied en mocht volkomen terecht de bal op de stip leggen. Voor de Algerijn was het vervolgens een koud kunstje de bal zelf vanaf elf meter achter Thibaut Courtois in het net te schuiven.

Na de rust kon de Belgischie oefenmeester Marc Wilmots dan ook niet veel anders dan iets te wijzigen in zijn formatie. Nacer Chadli bleef achter in de kleedkamer en Dries Mertens nam zijn plaats in, de ene oud-eredivisiespeler voor de andere. Een wijziging die al snel zijn vruchten afwierp. Met een gevaarlijke hoekschop en enkele soepele passeerbewegingen liet Mertens in zeven minuten al meer zien dan het hele Belgische elftal in de voorgaande helft.

Met het inbrengen van Divock Origi deed Wilmots daar nog een schepje bovenop. De 19-jarige spits verving de onzichtbare Romelu Lukaku en bracht de Belgen de benodigde snelheid. Eén op één met doelman Raïs M'Bolhi kreeg ook hij de bal echter niet tegen de touwen. Het was de derde invaller Marouane Fellaini die de Belgen langszij bracht. De middenvelder van Manchester ontving de bal in het strafschopgebied, uit een voorzet van Kevin de Bruyne, panklaar op zijn hoofd en kopte de Belgen hard naast Algerije.

Een doelpunt dat de Belgen nodig leken te hebben. Na de gelijkmaker kwamen onze zuiderburen los. Algerije werd weggetikt en via de andere invaller Dries Mertens kwam België zelfs op voorsprong. Eden Hazard hield op de helft van Algerije het overzicht en zag Mertens vrij richting het doel van Algerije sprinten. De aanvaller ontving de bal op tijd en poeierde België naar een voorsprong.