17.06.2014 01:56

Brooks de grote man bij Verenigde Staten

John Anthony Brooks weet het: hij heeft zojuist zijn land naar de 1-2 winst tegen Ghana gekopt. (17-6-2014)
John Anthony Brooks weet het: hij heeft zojuist zijn land naar de 1-2 winst tegen Ghana gekopt. (17-6-2014)

De Verenigde Staten hebben in een duel met vooral een spannend slot met 1-2 gewonnen van Ghana. Clint Dempsey scoorde al na dertig seconden de 0-1, waarna John Anthony Brooks het in de slotfase afmaakte.

Vier keer eerder werd er op een Wereldkampioenschap sneller gescoord, maar Dempsey zal daar maling aan hebben. De Amerikaan zette na dertig seconde een mooie solo in en rondde knap af in de rechterhoek: 0-1. Ghana kwam de klap niet goed te boven, maar begon zich langzaamaan meer te melden rond de zestien van de Verenigde Staten. De eindpass was echter vaak te slordig bij de Afrikanen, waardoor Tim Howard alleen getest werd door een hard schot van Asamoah Gyan van buiten de zestien.

In de tweede helft liet Ghana zich meer en meer gelden. Mede door de uitblinkende Christian Atsu, die in het seizoen 2013/2014 voor Vitesse speelde, kreeg Gyan genoeg ballen in de zestien. Met de inbreng van Kevin-Prince Boateng en Michael Essien kreeg Ghana meer stootkracht op het middenveld en de Verenigde Staten moesten steeds verder terugzakken. In de laatste tien minuten werd de druk van Ghana onhoudbaar. André Ayew combineerde zichzelf richting het doel en rondde met de buitenkant van zijn linkerschoen koeltjes af.

Het vuurwerk werd blijkbaar bewaard voor het laatst, want kort na de 1-1 kwam de Verenigde Staten opeens weer op een voorsprong. Invaller John Anthony Brooks liep goed in bij een corner, zette zijn hoofd  tegen de bal en verschalkte zowaar de Ghanese doelman voor de tweede keer. Het elftal van Ghana knakte en kon het niet meer opbrengen om opnieuw te zoeken naar een gelijkmaker.

Door de winst sluiten de Verenigde Staten aan bij Duitsland, dat eerder al met 4-0 won van Portugal. 

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner