16.06.2014 22:50

Iran en Nigeria vermaken niet

Iran en Nigeria hebben in hun eerste wedstrijd op het WK in Brazilië geen indruk gemaakt. Het duel in de Arena da Baixada eindigde met dezelfde stand als waarmee het begon: 0-0.

Het onbekende Iraanse elftal oogde in het eerste kwartier van de wedstrijd nerveus. De Iraniërs mochten van geluk spreken dat Nigeria na een paar minuten spelen niet op voorsprong kwam. Ahmed Musa kwam op een voorzet vanaf links een teenlengte te kort om te scoren en even later schoot Ogenyi Onazi de bal rakelings naast.

Het Nigeriaanse elftal kon de sterke start geen goed vervolg geven. De Afrikanen speelden erg slordig en creëerden voor rust nauwelijks kansen meer. Iran, dat erg timide speelde, kreeg voor rust nog wel een grote mogelijkheid. Reza Ghoochannejhad (oud-sc Heerenveen, Go Ahead Eagles en SC Cambuur) zag zijn kopbal door Vincent Enyeama gekeerd worden.

Ghoochannejhad was vaak het eindstation van de Iraanse aanvallen, maar de Iraniër die in Nederland opgroeide, kon niet voor doelpunten zorgen. Dat gold ook voor de gehele Nigeriaanse aanval, die gedurende de hele tweede helft bijna niets klaarspeelde. Enkel invaller Shola Ameobi was eenmaal gevaarlijk met een kopbal, die een meter naast ging.

Na negentig minuten en een beetje vond scheidsrechter Carlos Vera het genoeg geweest. Het affiche tussen Iran en Nigeria was op voorhand niet echt aantrekkelijk en beide landen konden in de Arena da Baixada het tegendeel niet bewijzen. Iran speelt zaterdag zijn tweede groepswedstrijd in Belo Horizonte tegen Argentinië. Voor Nigeria staat een dag later een wedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina op het programma.

Door: Vincent Houttuin