15.06.2014 04:53

Ivoorkust in vier minuten langs Japan

Lange tijd leek het erop dat Japan aan het langste eind zou trekken, maar vier minuten na de entree van Didier Drogba had Ivoorkust de 1-0 achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong. Wilfried Bony en Gervinho waren trefzeker op aangeven van Serge Aurier.

Japan was het eerste half uur de bovenliggende partij. De Aziaten dwongen Ivoorkust ver terug en kwamen na zestien minuten spelen op voorsprong. Keisuke Honda kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied aangespeeld. De middenvelder nam aan met rechts en haalde uit met links. De bal vloog in de korte hoek en liet doelman Boubacar Barry kansloos: 0-1. Even later had Atsuto Uchida de Japanners op een 2-0 voorsprong moeten zetten, maar de rechtsback zag zijn inzet gestopt worden door Barry.

Ivoorkust kwam een kwartier voor rust beter in de wedstrijd. Arthur Boka probeerde met twee fraaie afstandsschoten doelman Eiji Kawashima te verschalken, maar zag beide keren dat de Japanse goalie redding kon brengen op de kanonskogels van de linksback. Vlak voor de theepauze kreeg Salomon Kalou een uitermate grote kans op de gelijkmaker. Op aangeven van Boka had de aanvaller raak moeten koppen, maar het vizier van de voormalig speler van Feyenoord stond niet op scherp.

Ivoorkust kon in de tweede helft geen vuist maken, totdat in de 62e minuut Didier Drogba in het veld kwam. Vier minuten later stonden de Afrikanen met 2-1 voor. De komst van Drogba maakte iets lost bij Ivoorkust, al was Drogba niet betrokken bij beide doelpunten. Serge Aurier gaf de bal voor vanaf de rechterflank, waarna Wilfried Bony de bal tegen de touwen kopte: 1-1. Twee minuten later gaf Aurier wederom de bal voor vanaf de rechterflank. Doelman Kawashima leek de kopbal van Gervinho te kunnen stoppen, maar faalde jammerlijk: 2-1.

In de slotfase was Ivoorkust de baas. Japan creëerde in de tweede helft überhaupt geen mogelijkheden. De overwinning van de Afrikanen was op basis van negentig minuten terecht. Japan krijgt vrijdag een herkansing als het speelt tegen Griekenland. Ivoorkust komt donderdag alweer in actie en neemt het dan op tegen Colombia.

Door: Jurre Hermans