15.06.2014 01:54

Balotelli goud waard voor Italië

Mario Balotelli viert de 2-1 tijdens Engeland - Italië. (15-6-2014)

Italië heeft het belangrijke openingsduel met Engeland winnend afgesloten. De Italianen kwamen op voorsprong dankzij een doelpunt van Claudio Marchisio, maar zagen Daniel Sturridge al snel gelijkmaken. Vlak na rust besliste Mario Balotelli door middel van een kopbal de wedstrijd.

Beide teams deden in de eerste helft niet veel voor elkaar onder. Tijdens het eerste half uur werden er weinig kansen gecreëerd, maar het was geen enkel moment saai in Manaus. In de 35e minuut werd de wedstrijd definitief opengebroken. Een geniaal overstapje van Andrea Pirlo bezorgde Claudio Marchisio een opgelegde mogelijkheid. De middenvelder schoot fraai raak en bracht Italië op voorsprong.

Lang kon Italië niet genieten van die voorsprong. Twee minuten later stond het alweer gelijk. Wayne Rooney had een schitterende pass vanaf de linkerflank in huis. Daniel Sturridge hoefde de bal bij de tweede paal enkel binnen te tikken. In de blessuretijd van het eerste bedrijf kwam Italië bijna weer op voorsprong. Mario Balotelli werd gelanceerd door Pirlo en verschalkte doelman Joe Hart met een subtiele lob, maar de goalie van de Engelsen werd op de doellijn gered door een collega.

Italië kwam in de tweede helft sterk uit de kleedkamer, want na vijf minuten spelen stond de ploeg van bondscoach Cesare Prandelli op voorsprong. Antonio Candreva dolde Leighton Baines op de achterlijn en had vervolgens een goede voorzet in huis. Balotelli stond bij de tweede paal te wachten en was in het kopduel te sterk voor Gary Cahill: 1-2. Engeland ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker en kreeg na een uur spelen een grote mogelijkheid. Wayne Rooney verraste met een schot in de korte hoek, maar zag zijn poging in het zijnet belanden.

In de slotfase werd Engeland nog eenmaal gevaarlijk door middel van een vrije trap van Baines, maar Salvatore Sirigu bracht prima redding. De Engelsen bleven aandringen, maar kwamen niet meer tot grote kansen. In de blessuretijd schoot Pirlo nog een vrije trap op de lat, maar het bleef bij 1-2. Italië ging daardoor met de overwinning aan de haal. Donderdag moet Engeland winnen van Uruguay, dat zelf van Costa Rica verloor, anders dreigt uitschakeling. Italië mag het vrijdag opnemen tegen Costa Rica en zal bij winst zo goed als zeker zijn van de volgende ronde.

Door: Jurre Hermans