12.06.2014 13:15

De ontbrekende elf - Deel 3

Het laatste deel in de serie van de beste spelers die nooit op een WK actief waren, eindigen we met de voorhoede. Het heeft de redactie veel hoofdbrekens gekost om de ideale drie spitsen te selecteren, want de keuze in aanvallers was aanzienlijk. Daarom moeten wereldtoppers als George Weah, Dimitar Berbatov, Willy van der Kuijlen en Eric Cantona genoegen met een plaatsje op de bank. Maar wie staan er dan wel in?

George Best

‘De vijfde Beatle’ werd hij ook wel genoemd. De Noord-Ier George Best. Nadat hij in 1968 Manchester United naar de winst in de Europa Cup 1 leidde, werd hij uitgeroepen tot beste speler van de wereld. Zijn statistieken voor ManU zijn ook indrukwekkend. In 474 officiële wedstrijden trof hij 181 keer het doel. Dat is voor een linksbuiten een heel prima moyenne van 0.38 goals per duel. Door zijn knappe verschijning en goede spel was hij zowel populair bij de voetbalfans, als het vrouwelijk schoon.  Maar zoals wel vaker met spelers en artiesten die opeens veel geld en roem vergaren, kon ook George Best de weelde niet aan. Hij verslond vrouwen bij de vleet en in een biertje spuugde hij ook niet. Sterker nog, Best was een notoire alcoholist. Dat leidde indirect tot zijn absentie tijdens het WK 1982. Noord-Ierland had zich voor het eerst sinds 1958 geplaatst voor een WK-eindronde. Op dat moment was Best al 36 jaar en omdat hij zijn lichaam alles behalve goed verzorgde, besloot bondscoach Billy Bingham hem niet mee te nemen naar Spanje.  De enige kans voor Best, die zijn debuut in de nationale ploeg maakte in 1964, om op een WK te spelen werd hem zo ontnomen.

Alfredo di Stefano

Alfredo di Stefano is een grootheid in de geschiedenis van het Spaanse voetbal en Real Madrid. Nog altijd staat de geboren Argentijn op een tweede plaats in de all-time topscorer lijst van de Koninklijken, achter Raúl. Di Stefano kwam in zijn loopbaan voor liefst drie nationale elftallen uit. Namelijk Argentinië, Colombia en Spanje. Ondanks dat hij voor deze grootmachten speelde, acteerde hij nooit op een WK.  In de periode dat hij voor het Argentijnse elftal uitkwam (1947-1956), weigerde Argentinië mee te doen aan de wereldkampioenschappen in 1950 en 1954. Als Argentinië wel had gespeeld, dan had hij in ’54 sowieso niet mogen meespelen van de FIFA, omdat hij ook zes officieuze interlands voor Colombia speelde. Nadat hij in 1956 het Spaans burgerschap kreeg, kwam hij uit voor het Spaanse elftal. De FIFA stond toe dat Di Stefano mocht spelen op een eindtoernooi. Echter, El Furia Roja wist zich niet te plaatsen voor het WK 1958. In 1962 kwalificeerden de Spanjaarden zich wel en Di Stefano werd ook opgenomen in de selectie die naar Chili ging. Een spierblessure voorkwam dat Di Stefano op 35-jarige leeftijd zijn debuut kon maken op een WK en kwam het hele toernooi niet in actie. In 1966 sloot hij zijn loopbaan af bij Espanyol zonder een minuut op een WK te hebben gespeeld.

Ryan Giggs

Dertien keer landskampioen, negen Charity Shield’s, vier FA-Cup’s, drie League Cup’s, twee keer winnaar van de Champions League, twee keer wereldkampioen, één Europese Super Cup en talloze individuele prijzen is de oogst van Ryan Giggs zijn imposante loopbaan. Daarnaast is hij ook nog eens mr. Man United met 963 officiële wedstrijden voor ‘the Reds’.  Tijdens zijn interlandloopbaan (1991-2007) zou hij echter nooit voor Wales op een internationaal toernooi uitkomen. Al waren de Welsh er in 2003 dichtbij, maar Rusland was de beste in de play-offs en zo kwalificeerden de Russen zich voor EURO 2004 in Portugal. Het was voor de Giggs de enige reële kans om voor Wales op een EK uit te komen. In de WK-kwalificatie kwam Wales in het Giggs-era niet verder dan de vierde plek in de groep. Toch kwam de vleugelflitser één keer uit op een eindronde, al was het dan niet voor Wales. Tijdens de Olympische Spelen in Londen (2012) vertegenwoordigde hij Groot-Brittannië, maar daar sneuvelde het team in de kwartfinale, nadat, geheel volgens Britse traditie, een strafschoppenserie tegen Zuid-Korea werd verloren.

Voor deel 1 (de verdediging) van deze rubriek klik hier

Voor deel 2 (het middenveld) van deze rubriek klik hier

 

Door: Jesper Davelaar

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner