15.05.2014 21:42

Excelsior zet grote stap richting de Eredivisie

Excelsior viert treffer tijdens Excelsior - RKC Waalwijk. (15-5-2014)

Voor RKC Waalwijk wordt het een zware opgave om ook volgend jaar in de Eredivisie te spelen, want de ploeg verloor op Woudestein met 2-0 van Excelsior. De Rotterdammers zetten met die overwinning een grote stap op weg naar diezelfde Eredivisie.

De eerste helft op Woudestein kende weinig hoogtepunten, maar leverde Excelsior wel twee doelpunten op. De eerste van die twee goals viel al in de derde minuut. Rechtsback Khalid Karami schoot raak nadat hij de bal op een presenteerblaadje kreeg van Lars Veldwijk. Het zou in de lijn der verwachtingen liggen als RKC daarna vol op zoek zou gaan naar de gelijkmaker. Dit was echter niet het geval. De Waalwijkers speelden erg matig en kwamen voor rust tot geen enkele uitgespeelde aanval.

De ploeg uit Rotterdam was na de goal van Karami ook weinig gevaarlijk, maar kreeg wel een prima kans via Veldwijk. De spits ontving de bal na een fraaie steekpass van Adil Auassar en kon alleen op RKC-doelman Arjan van Dijk af. De routinier van de bezoekers hield Veldwijk met goed keeperswerk van een doelpunt af. Het bleek uitstel van executie want vijf minuten voor de pauze trof Veldwijk alsnog doel. Hij benutte feilloos een strafschop nadat Vermeulen op de rand van het zestienmetergebied naar de grond was getrokken.

Na de hervatting probeerde RKC wat aanvallender te spelen, mede doordat middenvelder Sander Duits werd gewisseld voor spits Jean-David Beauguel. Toch gebeurde dit nauwelijks want de bezoekers creëerden geen enkele fatsoenlijke kans en het duurde tot aan de 90e minuut voordat er een schot tussen de palen werd gelost. Dit betrof een rollertje van Damiano Schet dat nauwelijks een schot genoemd mag worden. Excelsior verdedigde goed en koesterde de voorsprong. Voorin hield met name de wederom uitstekend spelende Veldwijk de verdedigers van RKC flink bezig. Grote kansen leverde dit spel de thuisploeg echter niet op.

Vijf minuten voor tijd kreeg RKC zijn enige veelbelovende mogelijkheid toen de ploeg een vrije trap kreeg van binnen het Rotterdamse strafschopgebied na een terugspeelbal van Karami op zijn keeper Jordy Deckers. Deze kans was niettemin niet aan de bezoekers besteed want de inzet van Peter Jungschläger eindigde in een kluwen van Excelsior-spelers. Zo eindigde het duel in een verdiende 2-0 overwinning voor Excelsior.

Komende zondag (12.30 uur) treffen beide ploegen elkaar in Waalwijk. Dan valt de definitieve beslissing in de play-offs om promotie en degradatie.

Door: Roel Egberts