23.03.2014 16:19

Verdiende, maar minimale zege AZ

In de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle heeft AZ de drie punten in eigen huis weten te behouden. Al binnen het kwartier stond het elftal uit Alkmaar met 2-0 voor dankzij doelpunten van Steven Berghuis en Nemanja Gudelj. Vlak voor rust bracht Mustafa Saymak de spanning terug, maar AZ gaf de voorspong niet meer weg en won verdiend van PEC.

De gehele eerste helft was AZ de betere ploeg. Het was feller en zocht continu de aanval. Met name de snelle aanvallers voorin zorgden voor veel gevaar in de Zwolse doelmond. Dit spelbeeld zorgde al vroeg voor twee treffers. De eerste kwam al na zes minuten op naam van Steven Berghuis. Na een kortgenomen voorzet gaf de vleugelaanvaller de bal indraaiend voor. Iedereen, inclusief PEC-doelman Diederik Boer, dacht dat spits Aron Jóhannsson de bal inkopte maar hij raakte de bal niet. De voorzet van Berghuis verdween daardoor pardoes in de verre hoek. Acht minuten later stond het al 2-0. Ditmaal scoorde Nemanja Gudelj door de bal van dichtbij achter Boer te schuiven. Het moment voorafgaand aan dat doelpunt riekte echter erg naar buitenspel, maar er werd niet gevlagd en dus telde de goal.

Al binnen het kwartier stond AZ zodoende op een comfortabele voorsprong. En ook na het eerste kwartier bleef de thuisploeg verreweg de sterkere. PEC kwam er niet aan te pas en mocht vooral doelman Boer danken dat de voorsprong van AZ niet verder opliep. De goalie redde knap op inzetten van Jóhannsson, Roy Beerens en Mattias Johansson. Vlak voor rust maakte PEC bovendien uit het niets de aansluitingstreffer en maakte de wedstrijd zodoende weer spannend. Een  voorzet van Jesper Drost werd door de kleine Mustafa Saymak binnen gekopt. Verdediger Johansson en doelman Esteban zagen er bij dat doelpunt overigens niet goed uit.

Na de hervatting begon AZ wederom sterk. De Alkmaarders zochten de aanval en één van deze aanvallen resulteerde erin dat de ploeg een strafschop kreeg. Jóhannsson viel over het uitgestoken been van invaller Joost Broerse en ging zelf achter de bal staan. Echter, net als een week eerder tegen Go Ahead Eagles, keerde Boer de strafschop en hield zijn team zodoende in de wedstrijd.  Na dat moment kwam PEC wat beter in de wedstrijd en werd de thuisploeg minder dominant. Toch bleven de grootste mogelijkheden voor de thuisploeg. Beerens was enkele malen dichtbij een doelpunt en invaller Jóhann Guðmundsson raakte de lat met een afstandsschot.

In de slotfase stuurde PEC-coach Ron Jans zijn mannen naar voren om nog minimaal een gelijkspel uit het vuur te slepen. Dit lukte zijn elftal niet en dus boekte AZ zijn dertiende zege van dit seizoen. De Alkmaarders blijven dankzij de overwinning de Zwollenaren voor op de ranglijst. AZ blijft zevende en PEC achtste, maar het gat tussen beide ploegen is na zondagmiddag zes punten in het voordeel van eerstgenoemde.

Door: Roel Egberts