14.03.2014 22:00

Cambuur zet ongeslagen status voort

Martijn Barto was wederom op dreef met een doelpunt.

SC Cambuur blijft ook in haar zesde wedstrijd op rij ongeslagen. In Leeuwarden was de confrontatie tussen de Friezen en RKC Waalwijk lang spannend. Tweemaal kwam de thuisploeg op voorsprong maar tweemaal kwamen de bezoekers langszij. De derde Friese voorsprong bleek echter voldoende voor de zege van Cambuur: 3-2.

Tijdens de openingsfase zochten beide elftallen de aanval maar waren de beste kansen voor SC Cambuur. Het was dan ook niet verassend dat de Friezen na zeventien minuten op voorsprong kwamen. Bob Schepers, die speelde voor de geschorste Jody Lukoki, kreeg de bal aangespeeld van Martijn Barto en besloot van ruim twintig meter afstand eens uit te halen. Die beslissing bleek geen verkeerde want RKC-doelman Arjan van Dijk, hij keepte in plaats van de gepasseerde Jan Şeda, verkeek zich op de zwabberbal van Schepers. Lang duurde de voorsprong van Cambuur echter niet want nog geen vier minuten later stond het alweer gelijk. Ditmaal was het de goalie aan de andere kant die in de fout ging. Leonard Nienhuis behandelde een simpele terugspeelbal helemaal verkeerd waardoor Damiano Schet de bal in het lege doel kon prikken.

De thuisploeg was daarna nauwelijks van slag en ging op zoek naar de hernieuwde voorsprong. Het waren echter de bezoekers die bijna op voorsprong kwamen. Sander Duits mocht van grote afstand aanleggen voor een vrije trap. Zijn inzet was fraai en slechts middels een uiterste krachtsinspanning voorkwam Nienhuis een doelpunt door het leder met zijn vingertoppen tegen de paal te tikken. Zo ontsnapte het elftal uit Leeuwarden. Vlak voor rust namen de Friezen wederom de leiding. De verdediging van RKC stond te klungelen en kreeg de bal niet weg uit het eigen strafschopgebied. Barto profiteerde hier optimaal van en werkte het leder van dichtbij langs Van Dijk.

De tweede helft ging voorbij als een wervelwind. Beide teams gingen vol in de aanval en dit zorgde ervoor dat het spel razendsnel op en neer golfde. Een kans voor Cambuur werd een minuut later gevolgd door een kans voor RKC en zo ging het bijna de gehele tweede helft door. De grootste mogelijkheden waren na rust echter voor de bezoekers. Nadat eerst Martijn van der Laan een kopbal van Robert Braber van de lijn had gehaald, zette Jean-David Beauguel de ploegen weer op gelijke hoogte. Hij schoot een lage voorzet van Braber met binnenkant voet achter Nienhuis in de verre hoek.

Ook na de gelijkmaker bleef het spel op en neer golven maar het was met name de thuisploeg die speelde voor de overwinning. En die overwinning kwam er ook. Elvis Manu, die kort daarvoor nog een grote kans had gemist, profiteerde vijf minuten voor tijd van wederom slecht verdedigen van RKC. Van dichtbij prikte hij de bal binnen nadat hij die in zijn bezit had gekregen via Kenny van Hoevelen en Michael Lamey. De Waalwijkers hadden daarna niet meer de kracht om voor de derde maal terug te komen van een achterstand en dus bleven de drie punten in Leeuwarden.

Dankzij die overwinning is Cambuur dus voor de zesde maal op rij ongeslagen gebleven, een clubrecord. Ook staat de club uit Friesland nu in het linkerrijtje op de negende plaats. De Leeuwarders nemen zodoende afstand van RKC want de Waalwijkers blijven zestiende en moeten blijven vrezen voor nacompetitie.