08.03.2014 20:49

AZ in galavoorstelling voorbij Heracles

Geen moment kreeg Heracles Almelo zaterdagavond het gevoel dat er wat te halen viel op bezoek bij AZ. De thuisploeg was de bezoekers volledig de baas en drukte dat uit in een prachtige 4-0 overwinning.

Het was voor het toegestroomde publiek een fraai schouwspel in de eerste helft, waarin de thuisploeg volledig dicteerde . AZ liet de bezoekers uit Almelo alle hoeken van het veld zien en scoorde bovendien tweemaal. Beide treffers van de Alkmaarders kwamen op naam van Aron Jóhannsson. De IJslander met een Amerikaans paspoort tekende in de zestiende minuut voor de openingstreffer na prachtig samenspel van Steven Berghuis en Mattias Johansson (1-0). Tien minuten later moest Heracles met tien man verder toen Milano Koenders diezelfde Jóhannsson naar de grond trok.

De thuisploeg maakte in het vervolg uitstekend gebruik van de voordeelsituatie en enkele minuten voor de theepauze tekende Jóhannsson voor zijn tweede treffer van de avond. Na wederom een voorzet van ‘bijna-naamgenoot’ Johansson dolde de goaltjesdief drie Heracles-spelers om vervolgens koeltjes de 2-0 binnen te schieten. Hiermee tekende hij voor het 2000ste doelpunt in de clubgeschiedenis van AZ. Het mocht overigens een wonder heten dat Heracles niet met een grotere achterstand de rust inging.

Na de theepauze deed de thuisploeg het rustig aan. Gezien het zware speelschema van de ploeg met zes wedstrijden in de komende 21 dagen, mocht dat geen schande heten. De ploeg kreeg diverse kansen om Heracles met een enorme nederlaag huiswaarts te sturen, maar scoorde er ‘slechts’ twee. Vleugelverdediger Johansson bekroonde zijn duel tien minuten voor het laatste fluitsignaal met een schuiver in de korte hoek (3-0) en in de blessuretijd deed ook Viktor Elm een duit in het zakje. De Zweed zorgde voor het slotakkoord met een prachtige knal van buiten het strafschopgebied (4-0). Bij beide treffers in de tweede helft tekende Berghuis voor de assist.

Door de zege kan AZ weer naar boven kijken in de Eredivisie. De Alkmaarders slaan een gat van zes punten met de achtste plaats en krijgen sc Heerenveen, PSV en Feyenoord in het vizier. Heracles moet hopen dat concurrenten punten morsen. In het meest ongunstige geval staat de ploeg van trainer Jan de Jonge na dit weekeinde op de vijftiende plaats.

Door: Joey Knobben