19.02.2014 18:53

AZ wacht krachtpatsers uit Tsjechië

AZ vervolgt donderdag het Europese avontuur met een uitwedstrijd tegen Slovan Liberec. De huidige nummer 6 van de hoogste Tsjechische voetbalklasse onderscheidde zich in de eerste helft van het seizoen vooral met fysiek hard spel. ,,Ze hebben een andere manier van voetballen'', omschreef trainer Dick Advocaat de speelstijl van de tegenstander in de eerste ontmoeting van de knock out-fase van de Europa League. ,,Het is goed voor mijn spelers om dat te ervaren.''

Slovan Liberec maakte dit seizoen tot dusver de meeste overtredingen (109) van alle deelnemers in de Europa League. De formatie verzamelde in de groepsfase maar liefst drie rode kaarten. "We hebben ze afgelopen weekeinde zien spelen'', doelde Advocaat op een gewonnen oefenwedstrijd tegen Slavia Praag (1-0). "We weten waar we aan toe zijn.''

Voordeel voor AZ is misschien dat de competitie in Tsjechië nog niet is hervat. Trainer Advocaat kan ook weer een beroep doen op Viktor Elm. De middenvelder ontbrak zaterdag nog tegen FC Utrecht (1-1) omdat hij ziek was.

Goede uitgangspositie

Verdediger Jeffrey Gouweleeuw vertelde woensdag voor de laatste training voor de krachtmeting met de Tsjechen dat hij er alle vertrouwen in heeft dat zijn ploeg volgende week in Alkmaar met een goede uitgangspositie aan de return kan beginnen. "Hoe het komt weet ik niet, maar in het buitenland presteren we beter in uitduels dan in de eredivisie'', zei hij.

AZ won dit seizoen in de groepsfase van de Europa League bij Maccabi Haifa (1-0). De uitduels met Shakhter Karagandy (1-1) en PAOK Saloniki (2-2) eindigden onbeslist.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner